Ζητούνται χορηγοί για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο εξωτερικό

Ζητούνται χορηγοί για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο εξωτερικό

Αρ. Πρωτ. 12371/02.03.2011 

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Στο ίδιο έργο θεατές. Μπορεί φέτος το αρμόδιο Υπουργείο να μην έστειλε εγκύκλιο προς τις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας μας στο εξωτερικό για ματαίωση του καθιερωμένου εορτασμού της Εθνικής Επετείου της25ης Μαρτίου, αλλά με σχετική εγκύκλιό του διευκρίνισε, ότι δεν θα εγκριθεί κανένα κονδύλι για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων. Σε αναζήτηση χορηγών, λοιπόν, ωθεί το αρμόδιο Υπουργείο τους ανά τον κόσμο Έλληνες διπλωμάτες, έτσι ώστε να γίνει ο φετινός εορτασμός. Πέρυσι, το Υπουργείο με εγκύκλιό του επέβαλε τη ματαίωση των καθιερωμένων δεξιώσεων για την Εθνική Επέτειο για λόγους οικονομίας και μάλιστα είχε απαντήσει αρνητικά στα αιτήματα των διπλωματών για διοργάνωση των εκδηλώσεων με χορηγία Ελλήνων ομογενών.

Σε χώρες με μεγάλη ομογένεια, η εξεύρεση χορηγών είναι περισσότερη εύκολη από ότι σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου ο ομογενειακός πληθυσμός είναι μεγάλος, πιθανόν να βρεθούν χορηγοί και ο εορτασμός να γίνει κανονικά. Στις άλλες χώρες, όμως, δύσκολα θα τιμηθεί η 25η Μαρτίου. Ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετωπίζει το αρμόδιο Υπουργείο τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου είναι απαράδεκτος, καθώς δεν έχει  μόνο συμβολική διάσταση, αλλά αφορά στην ίδια την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και προβολής της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Οι συνεχείς περικοπές στα λειτουργικά έξοδα των πρεσβειών και προξενείων έχει οδηγήσει σε ασφυξία τους βασικούς μοχλούς άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στη διευκόλυνση των πρεσβειών και προξενείων, για τη διοργάνωση του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου σε χώρες του εξωτερικού;

Απάντηση Υπουργείου